Historiek

Vzw.. DE JEFKES VAN SINT-ANNA AALST
Opgericht in 1969

Omstreeks carnaval 1968 opperde onderpastoor Jef Limpens van de Sint-Annaparochie dat het misschien wel opportuun zou zijn om de kinderen uit de wijk op maandagnamiddag van de Aalsterse carnavalsfeesten een vrolijke namiddag te bezorgen.

Niet iedereen begaf zich op maandagnamiddag naar het stadscentrum en daarom organiseerde de onderpastoor en de buurtbewoners een kindercarnavalsfeestje in de Sint-Annaschool aan de Volksplaats (’t Ezelsplein).

Aangezien dit initiatief succesvol was, besloot men om het verkleed kindercarnaval verder te zetten. Alleen zocht en vond de onderpastoor helpende handen om de organisatie in goede banen te leiden. Het waren voornamelijk de leden van de toenmalige biljartclub in de Sint-Annakring die het initiatief erg genegen waren. En in deze vereniging waren er meerdere leden die de voornaam Jozef droegen…

jefkes-1969
De oorspronkelijke Jefkes anno 1969, met Jef Rimbaut, Jef Bonner, Jef Vertongen Jef Nimmegeers, Jef Van Durme, Jef Paepe, Jef Meyer, Jef Borms, Mascottes: Elisabeth en Germaine

De naamkeuze van het nieuw opgerichte organisatiecomité was snel een feit. De Jefkes van Sint-Anna waren gestart voor een lange periode. In de feestzaal aan het Roklijf ontvingen de kinderen snoepjes, men bakte pannenkoeken voor het jonge volkje en er werden zwart-wit kortfilms gedraaid van Laurel en Hardy en Charly Chaplin.

In 1983 vonden de pioniers van het kindercarnaval het welletjes en zochten naar opvolgers om het mooie initiatief verder te zetten. Jongelui van het Jeugdhuis Terlinden en leden van de carnavalsgroep ‘Vanoigest’ namen de uitdaging aan en breidden een lang vervolgverhaal dat vandaag nog steeds springlevend is.

Etienne Viersé en Patrick Simoens zijn nog steeds van de partij en vieren in 2019 hun 35-jarig lidmaatschap. De vereniging is omgevormd tot vzw sedert 2015.

 

Nieuwe initiatieven maakten het kindercarnaval in de loop van de volgende jaren attractief en leuk. De aanzienlijke prijzenpot voor diverse activiteiten groeide gestadig.

  • Een kleurwedstrijd voor kinderen tot 12 jaar.
  • Een ballonwedstrijd.
  • Een bollenworp.
  • Een optocht doorheen de Sint-Annawijk.
  • Een wedstrijd voor het mooiste niet gemotoriseerd carnavalswagentje.
  • Een gratis aangeboden verrassingspakket met snoep en speeltjes voor alle kinderen.
  • Een gratis aangeboden shownamiddag met een jaarlijks wisselend professioneel clownsgezelschap.

 

De Jefkes organiseren en entertainen  jaarlijks een ‘plezante’ persconferentie

met grappen, een kolderrubriek, de voorstelling van het nieuwe carnavalskostuum, de première van een immer leuk, grappig maar Aalsterse Jefkes-carnavalssong.

foto1

Een sfeerbeeld tijdens de clownsvoorstelling naar aanleiding van Kindercarnaval in de Sint-Annazaal.